Земята – скъпоценна

27 месеца работил британският художник от китайски произход Крис Чембърлейн над скъпоценния си (буквално) пъзел, пресъздаващ физикогеографската карта на Земята. Бижуто си Крис нарекъл „Jewel of the Universe“.
Около 300 хиляди фрагмента от стъкло и 1238 скъпоценни камъка вложил дизайнерът в творбата си, към тях добавил 6900 светодиода, за да я осветяват.
Но аметистите, изумрудите, кордиерита, аквамарина, рубините, сапфирите, циркона и топазите (общо 260 карата) не подредил на случайни места. Напротив – със смарагди отбелязал духовните центрове на човечеството, като Ерусалим и Мека, тюркоаза превърнал в реките майки Нил, Ганг, Мисисипи. Цирконият в „картата“ на Чембърлейн пък „расте“ там, където са най-големите градове на света – Ню Йорк, Лондон, Токио.
България също присъства в „бижуто на вселената“. Нашата столица художникът е направил синя с блясъка на топаза, а Варна е оцветил в прозрачнозеленото на перидота.

Крис Чембърлейн е роден през 1963-та, баща му е англичанин, майка му – художничка и калиграфка от Китай.
Израства в Хонконг, пътува много, обиколил е над 30 страни.
Пристъпва към „Jewel of the Universe“ с мисълта на Лао Дзъ: „Хиляда ли път започва с първата крачка.“ Смята, че самият той е създаден да поеме по дългия и труден път на надеждата, който единствено си струва да се извърви.
Уникалното обяснение в любов на Крис към планетата ни е едва първата стъпка на артиста от поредица негови проекти.

За сп. „Усури“

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *