Свети Кирил и свети Методий възвестяват първи единството на Европа

Обединение на ценностите на цивилизацията ни – това е мисията, с която точно преди 1150 години Солунските братя встъпват в изпълнение на задълженията си във Великоморавия. Пратеници са на една империя, но всъщност възвестяват посланията на Духа, на волята Божия. Тържествено днес в столиците на страните, в които е наследството на Великоморавия, отпразнуваха началото на тази свята мисия. Богослужения в Прага и Братислава отбелязват началото на присъствието на светите братя в земите им. В катедрала „Свети Вит“ на Храдчани – хълма на владетелите в Прага, литургията се водеше от епископ Франтишек вместо от кардинал Доминик Дука, който е във Ватикана за избора на нов папа. С православна икона за дар в храма бяха и представителите на православната църква в страната.
Свидетелства за мисията на Кирил и Методий има навсякъде в Европа днес. Сама по себе си славянската писменост оформя мощен поток в осъзнаването на човека от онези векове. Разкрива пред погледа му стойности, които преди това са били далечни, неясни.
Днешният празник всъщност е само начало на редица прояви, посветени на Кирил и Методий. На територията на Чехия ще се проведат множество конференции, като една от най-интересните оценява приноса на двамата братя в живота ни през последните два века, както и влиянието им в областта на културата и вярата в днес и в бъдеще.
От 24 до 26 май пък Микулчице ще е домакин на православна среща на културите. Кулминацията е на празника на светите братя, който се празнува на 5 юли. В дните около него ще се реализира проект, наречен Дни на хората на добрата воля.
Най-много ще са проявите по традиция във Велехрад – това е домът на държавниците на Великоморавия, тук е било и седалището на архиепископ Методий. „Тук са нашите корени“, произнесе на това място исторически думи папа Йоан Павел II преди години. Сигурно защото Велехрад пази и до днес духа на светостта на Кирил и Методий. Така, както Охрид пази искрицата от учениците им, а Плиска и сега е свидетелство за славата на тези златни времена.

Тази камбана от чешкото градче Микулов отдава звъна си в уважение на делото на светите братя и учениците им

Красимир Проданов, Деница Дабижева

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *