Праймтаймът е мъртъв. Да живее... праймтаймът!

А беше време, когато верни фенове бдяха с пръст върху копчето на видеото, за да се сдобият първи с новото парче на Слави и „Ку-ку Бенд“! Та първи да го качат в Тубата...
Днес песни, скечове, гости и вицове кротко си стоят на сайта на шоуто, където могат да бъдат гледани до откат, коментирани и споделяни в социалните мрежи. Поотделно или заедно – в драматургичната сплав, представляваща цялото предаване, излъчено снощи или преди няколко месеца.

Удобно „нарязани“ на малки откъси, новини и шоута се пренасят в интернет пространствата на телевизиите, силно подкопавайки понятието за най-гледано време.
Тук, на виртуалната медийна територия, човек може да преброи колко пъти Мартин Карбовски използва думата секта за последователите на Кришна в разговора си с бащата на Илия Павлов Павел Найденов, на 27 октомври 2012 година; да разбере прави ли американската криминалистка Рената Антикаджиева разлика между реалния живот и художествените похвати във филмите пред микрофона на Петя Дикова на 7 юли 2012-а; да си припомни откъде е дошъл котаракът Боб, за да се озове на каишка до уличния музикант Джеймс, за чиято книга разказва „Зелена светлина“ на БНТ на 8 октомври 2012 г.

И още от разходката по каналите с... мишка в ръка.

БНТ предлага не само да просърфираме програмата й, но и да я гледаме на живо. При това и трите канала на телевизията майка са достъпни онлайн, макар Канал 1 и 2 да се ловят само на територията на страната.
Би Ти Ви ни кани онлайн само на ефирния си канал. Порталът публикува акцентите за деня, приютява продукцията на вътрешните предавания, води до новинарски и до женски сайт. Платената им платформа Voyo пък е натоварена с филми, сериали и предавания, като епизодите от българските поредици могат да се видят тук предпремиерно.
Същото предлага и Нова телевизия – само че в портал с изчистен, модерен дизайн, който отвежда до новинарски сайт и до Nova Play – платформата с безплатен достъп и с възможност сам да си подредиш плейлиста. Впрочем Нова и по време изпревариха Би Ти Ви с „Телевизията, която управляваш“. Имат и опция за мобилен достъп.
Най-продаваната телевизия у нас (която най-много пъти си е сменяла собственика) – TV7, също предлага да я следим в реално време. Редом с това предавания като „Насреща Люба Кулезич“, „Комисията Павлов“, „Галилео“ и т. н. кацат на сайта на медията веднага след излъчването си, за да просвещават и забавляват съответния таргет.
Какво да говорим – дори чудото на техниката Канал 3 върви на живо в интернет, а в дигиталния архив на Сашо-Диковата медия се спотайват всички журналистически шедьоври, изтекли по жицата...

Накратко – скоро ефирни, сателитни и кабелни програми ще трябва да скъсат с представата си, че зрителят им отговаря на описанието „Лепнат за теб“ от 7 до 9 и от 19 до 23 часа.
Но какво ще правят телевизиите с така наречения праймтайм, след като всичко, показано на малкия екран, може да се види и на компютърния – при това в удобен за потребителя отрязък от денонощието?
На бас, че онзи, който подходи нестандартно към запълването на дупката, доскоро известна като най-гледаното време, ще разбие рейтинга!
Впрочем някой да знае сериалът довечера хубав ли е, или турски?

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *