Imagine there's no weapon...

Проектът Imagine на Педро Рейес превръща оръжия в... музикални инструменти.
Револвери и пистолети, пушки и картечници дават живот на 50 инструмента, като за целта шестима музиканти в продължение на две седмици работят редом с дизайнера.
Imagine е своеобразно продължение на проекта му Palas por Pistolas от 2008-а, когато 1527 машини за смърт са претопени и от тях са изработени също толкова лопати, с които са засадени 1527 дървета.
През април тази година в Сюдад Хуарес унищожават 6700 оръжия. Властите се свързват с Педро Рейес и му предлагат да спаси ценния материал. Артистът взима разглобените пушки и пистолети и се заема с преобразяването им.
Трансформацията е не само физическа. Художникът трябва да „изгони демоните“ от „душата“ на отнемалия живот метал, да „композира“ мощен визуален реквием за загиналите при престрелки близо 80 хиляди души само за последните шест години в родното му Мексико.
Със своите необичайни, но наистина свирещи китари, флейти, цигулки и барабани младият дизайнер издига глас за свят без оръжия. Можете ли да си представите такъв свят?

Педро Рейес е роден през 1972-ра. Подреждал е свои творби в Мексико Сити, в Сан Франциско, Ню Йорк и Маями, в Париж, Мадрид и Лондон. Творбите от серията Imagine са показани на Биеналето на изкуствата в Истанбул.

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *