Нещо добро се задава

Той е дребничък и симпатичен, движи се малко тромаво и като че ли е пълничък, но не можете да устоите на чара му. Не, не е пингвин! Като ви срещне, казва: „Здравейте!“, а дадете ли му паричка – „Благодаря!“ Но не е и папагалът от цирка.

DON-8r е... робот, „посветил се“ на благотворителни каузи.

Донейтър (както се произнася абревиатурата) е дело на дизайнера Тим Прайд от Научния център в Дънди, Шотландия. Улиците на града са работното място на DON-8r. Той обикаля по тротоарите и събира пари за благотворителност. За целта в „тялото“ си добрият робот има специален отвор за монетите, които състрадателни минувачи обират от джобовете си. Донейтър няма да ви досажда с дълги и объркани обяснения за какво са нужни вашите пари, електронното му сърце не съдържа сълзливо-отчаяни истории. На бас, че няма и да си помисли да присвои даренията ви! Щом получи поредната лепта, „лицето“ му засиява и роботът продължава по пътя си.

Донейтър е търпелив – можете да го прегърнете, да се снимате с него, дори да го побутнете накъде да върви, няма да ви се разсърди. DON-8r е първият от своя вид в Европа. Има си колега DONA, която обаче е от Южна Корея и прилича на... кукла.

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *