Изучи вътрешността си и ще откриеш скрития скъпоценен камък

Тези думи не са на източен мъдрец, а на E'rNaste Nasimo – един млад българин, който се подвизава по... стените с това артистично име. Точно така, необятната му галерия е под открито небе, където рисува неочаквано реалните си графити. Заради това градският пейзаж оживява на много места по света – готви се за скок като котка или гледа прелъстително с погледа на красавица.
Но сега не очаквайте от Станислав тривиална история за модерно изкуство, защото той не обича да остава на повърхността. Впуснал се е да търси скъпоценния камък и по пътя към него открива първо Учителя Дънов, а после и личността на Прабхупада.
Така и рисуването на графити се превръща в още по-неочаквано занимание. Изведнъж градската култура се сдобива със светците си, нарисувани ненатрапчиво и присъстващи неосезаемо.
Никой не смее да заличи неговия Иисус под моста на НДК вече повече от година. Никой не смее и да отрече, че имаме още много да учим за нас самите.
Станислав, или Nasimo, е нещо като икона за много млади българи. Не ни се вярваше, че „Ангел Кънчев“ е задръстена от тях привечер онзи ден. Задръстена заради откриване на изложба...
А в залата точно излиташе гълъб, който носеше на крилете си крехката майка Тереза; Толстой гледаше мъдро от съседния ъгъл; по стълбите към горния етаж пък Прабхупада излъчваше своята търпеливост, своята любов...
Имената на светците Nasimo съчетава със съвременните, крещящо модерни икони. Въпросът е да открием кое е истинското. Но това той оставя на нас – тогава, когато сме готови да потърсим собствения си скъпоценен камък.

Красимир Проданов

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *