Преди да умра, искам да... ида в Ню Орлиънс!

Всичко започва през януари във Форт Уърт. Тук, в галерия „Изток-Запад“, Кенди Чен преобразява една чиста бяла стена в черна дъска. Но не обикновена школска черна дъска, а място за споделяне на най-дълбоки копнежи.
Проектът на Кенди „Преди да умра, искам да...“ дава възможност с тебешир в ръка, както в детството, да отговорим на важни въпроси за битието, да споделим какво ни вълнува, за какво мечтаем.

Месец по-късно младата художничка продължава инициативата си, но вече на ново място – в Ню Орлиънс, и то под открито небе. В пъстрия град нетрадиционната артинсталация се е настанила на фасадата на изоставена сграда на Марини Стрийт.
Попълнили празния ред, ние запечатваме в съзнанието си нещата, които са важни за нас самите, и опознаваме стремежите и надеждите на хората около нас. Занемарената къща пък става пространство за творчески интерпретации, смята художничката.
На предизвикателството „Преди да умра, искам да...“ хората реагират спонтанно. „Черната дъска“ на Кенди вече е приютила десетки желания, сред които: „да отида в Рим“, „да плувам с делфини“ и „да танцувам“.

Не липсват духовни стремежи като „да спася душата си“ и вселенското „да разбера“, както и отчаяното, но много човешко „да видя дипломирането на дъщеря си“.
Един споделя, че преди да умре, иска да успее, а друг е много по-конкретен: „да напиша книга“.
Глобални планове има авторът на посланието „искам да се установи мир по света“, само „да остарея“ пък е желанието на друг споделил на стената.
„Преди да умра, искам да те направя щастлива“, изповядва влюбен.
Заядливец просто желае да го оставят „да си живея в Ню Орлиънс“.
Тези откровения „попаднаха право в сърцето ми“, споделя в сайта си авторката на проекта.

Кенди Чен е художник и дизайнер на градски пространства. Нейното верую е да направи градовете по-удобни за хората. Според Кенди начините, по които споделяме информация за себе си в урбанистичната среда, се нуждаят от преразглеждане.
Родителите на Кенди идват в САЩ от Тайван, тя израства в Охайо. Завършва архитектура и графичен дизайн в Кълъмбия Юнивърсити, има и магистърска степен по планиране на градска среда. Била е артдиректор в „Ню Йорк Таймс“ и дизайнер в „Нокиа“ – Хелзинки. Нейни проекти са реализирани в Ню Йорк, Найроби, Ванкувър, Йоханесбург, че дори и на Международно летище Колцово.
Днес Кенди Чен живее в Ню Орлиънс. Обича да прекарва времето си с любимите си хора на открито.

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *