Човекът е създаден с вкус на хляб

Как е замесен той, разказа и показа с много любов Надежда Савова. Нейните „Хлебни мрежи“ бяха оплели за десетина дни една от залите на „Червената къща“ в София – не обаче да ограничават, а по-скоро да свързват.

Хлябът не е икономически инструмент, в който брашното да се подменя с утайка на кафе. Той не е и политически, когато преди избори поевтинява. В основата си хлябът създава и свързва. При това Божественото с човешкото.

Да си припомнят тази връзка, помоли Надя всички, които се отзоваха на поканата за пърформанса, с който изложбата „Хлебни мрежи“ приключваше. Откровението й започваше с историята на света – такъв, какъвто сам Бог го е замесил. Затова и в тъмната зала изпод ръцете й първо се появи твърдта, а малко по малко и човеците.

Създавайки хляб, ние продължаваме и Божието дело, почувстваха всички, които се докоснаха до тестото. Така всъщност оплитаме най-важната мрежа – онази между нас. Изпълваме я с любов, даже се пречистваме – щом самунът е вече във фурната или при горещите въглени. Едно такова въгленче ни подари Надя – сега грижливо го пазим и раздухваме. На него ще печем своя хляб, а него ще раздаваме на другите.

Любовта към хляба Надежда Савова раздухва и в своята „Хлебна къща“. Създала я е с помощта на приятели в дома на своята прабаба в Габрово. Хлебна къща се е казвал всъщност градът, в който се ражда Божия син – Витлеем. Той става дом за Бога, чието истинско място всъщност е във всеки един от нас. Точно това напомня и този така искрен проект на Надя, в който почти всяка седмица се меси, пече се, дискутира се... Правят се и просфорни печати и така към светостта, която ни е завещана, добавяме нещо и в наши дни.

Краси Проданов

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *