Карловият мост, зърнат на разсъмване, те връща в стара Прага

Повече от традиционна цел за туристите, по него са преминавали и каляски на владетели, и коне на завоеватели. Днес го търкат – при това буквално, обувки, произведени по цял свят... Е, главно китайски, защото едно изследване показва, че три от всеки четири чифта са правени именно в Китай. Но това е друга история... Нашата е коледна, с малко Моцарт, с малко отблясъци на слънцето по Вълтава и с много от славата на Карловия мост. Точно така, в Прага.

Историята му се е превърнала в национална митологема

Последният ремонт, който тече вече няколко години, даде на учени и историци нова възможност да пренапишат историята на съоръжението, строено някога от най-славния владетел по тия земи – Карел IV. Хората на точните изследвания обаче не се възползваха от удалия им се шанс, защото се оказа, че народното поверие в случая е... вярно. Това означава, че тази гордост на чехите – Карловият мост, наистина е построен с помощта на яйца. Варовият разтвор, с който са слепвани огромните камъни, съдържа белтъчини, коментира комисията от биохимици и микробиолози от специална лаборатория.
Докато учените се опитват да проникнат в столетията, общинари и строители си спретнаха скандал точно като у нас. Разликата е в това, че обвиненията за немарлива работа бързо намериха потвърждение в солени глоби за изпълнителите на специалната поръчка. Не помогнаха дори свидетелствата за предишен немарлив ремонт – по време на социализма, когато, за да се заздрави съоръжението, се наливал бетон без мярка. Ако не очарованието на вековния паметник, така се загубил първоначалният му вид в някои от участъците.
Въпреки изявеното си чувство за хумор нито един чех не се сети да изпрати някое и друго яйце, докато течеше разследването за това – добър ли е сегашният ремонт, или не.

Майсторите по тези земи са известни с уменията си да строят

През средновековието било обичайно да се влагат в разтвора (или малтата) и мляко, извара, бира, че и вино. Звучи питателно, но всъщност било предназначено за сградите. Които и до днес са запазили вид на сякаш излети от захар. И старите, и съвременните!
Да се върнем обаче на Карловия мост, който на всичко отгоре ще се окаже и високопротеинов. Първият камък, демонстриращ мощта и на краля, бил положен лично от Карел на 9 юли 1357 г. Проектът бил на придворния архитект Петр Парлерж, на когото пражани дължат много.

Карловият мост обаче не служи само за да очертае пътя към Храдчани

Това е великолепният комплекс от дворци и храмове, който е не само дом, но и символ на чешката държавност и днес. Превръща се бързо в символ на една специфична архитектура, дори и на мироглед, щом по него се появяват многото барокови статуи. Така може да се каже, че това е и най-известната галерия под открито небе. В нея има вяра, има смирение, има болка и прочувственост. Има ги и тъмните, и светлите страни, които съграждат моста на човешкото съществуване. Има ги и гълъбите, също и чайките – поравно нахални, независимо дали иде реч за изпусната питка – хоуска, или пък парче шоколад.
Лишен от компанията на строителите, Карловият мост може да се превърне и в мястото на незабравимия концерт, на който сте присъствали в Прага – при това напълно безплатно, под небето и над водите на доста мътната Вълтава. Това е възможно благодарение на усилията на сдружението, което се грижи за моста – то издава специалните разрешителни на хората на изкуството, позволяващи им да предложат талантите си на най-оживеното място в Прага. А това са преди всичко художници, фотографи и музиканти, които с годините се превръщат – не, не в част от статуите на моста, но със сигурност в част от атмосферата, в която може да се влюбите тук. Общият им брой е почти сто, а за да получат скъпоценния документ, ги препитва специална комисия. Националността всъщност няма значение, важен е талантът и уникалността на това, което предлагаш. Минеш ли успешно през това изпитание, имаш право да наемеш един или два квадратни метра върху моста, като цената е приблизително 30 наши лева на ден. В документите на сдружението са записани сръбски карикатурист и духов оркестър, за чийто произход пише просто... „Балканите“. Точно те създали и един от сложните казуси пред сдружението на хората на изкуството. Общият брой на членовете на оркестъра бил 20, след съвещание местните решили да допуснат шест. „Мостът щеше да се задръсти, нямаше да може да се мине, ако бяха всичките...“, коментират оттам сега.

Между 30-те статуи по правило се раждат и най-красивите снимки от Прага

За целта фотографите използват всяка минута от денонощието. По обяд е времето за снимките с камерките на телефона, вечер може да видиш и някой статив, но истинска снимка на Карловия мост се прави сутрин, преди разсъмване. Тогава и Стара Прага се е завърнала, личи си после по кадрите.
Затова и Коледа тук е различно преживяване. Чувстваш я по-близко, погледнеш ли към ателиетата на Кампа – острова, който се разпростира от едната страна на моста. Стъклените коледни играчки по витрините им са се включили в приказката, затова търсиш стълбите и притичваш към тях. Ставаш отново дете, което знае, че мостът може да го отведе където и да е във времето. Радваш се, подскачаш или просто мълчиш. Нали Коледа е време, в което трябва ангелите да говорят...

Текстът е на Красимир Проданов, снимката – на Деница Проданова

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *