Иде и нашият ред

Холандският художник Ап Верхеген е автор на оригиналния артпроект „Ловци с кучешки впрягове“. Скулптурата е издигната на гренландски айсберг и я очаква незавидната участ да се отправи към дъното на океана, когато леденият къс се разтопи. И никой не знае кога.

„Ловците“ е на айсберга от март тази година, а два месеца по-късно той започва да се мести. Накъде пътува скулптурната композиция на Верхеген, може да се наблюдава на сайта на проекта.

Идеята на Ап Верхеген е да привлече вниманието на човечеството върху един от хуманните аспекти на глобалното затопляне. „Ловците“ символизира съдбата на ескимосите инуити, за които ловът с кучешки впрягове е начин за осигуряване на прехраната.

Миналата зима е била толкова топла, че ловът е бил невъзможен – за пръв път в историята на този народ. Това заплашва оцеляването на инуитите и ако искат да оцелеят, те ще трябва да променят многовековния си начин на живот.

„Изменението на климата = изменение на културата“ е мотото на проекта на Верхеген. Художникът не призовава да се хвърлим с всички сили в битка срещу климатичните промени. Той само предлага да погледнем този процес от необичайна гледна точка.

„Инуитите са принудени да променят културата си в съответствие с изменението на климата. Някога ще дойде и нашият ред. Ще се справим ли?“, пита плаващата върху топящия се леден блок скулптурна композиция.

От kulturologia.ru

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *