Страшна приказка

Над Хирошима
ни луна, ни звезди, а земята -
страшно твърда.

Санки Саито

Всяка година на 6 август в Залата на гигантските кристали в Националния музей „Земята и хората“ в София показват Камъка от Хирошима.

Гостите на музея полагат цветя пред лика на богинята на милосърдието Каннон, гравиран върху него, и пишат своите послания за мир.

На 6 август 1945 г. над Хирошима e взривена атомна бомба. Градът e превърнат в руини, хиляди загиват.

Две седмици след атомната атака Рейкийо Умемото отива в Хирошима, за да търси свои приятели. Заварва града покрит със ситен прах, слънчевите лъчи не достигат повърхността на земята.

Докато Умемото минава по моста Айой-баши, внезапно духва силен вятър, прахът се вдига и камъните на трамвайната настилка се показват.

Върху настилката Умемото съзира „сенките“ на умиращите в ядрения ад. Камъните – свидетели на трагедията, той решава да превърне в посланици на мира.

20 години по-късно трамвайната настилка при моста Айой-баши е подменена. Умемото купува камъните. След още 20 години, когато опасността от остатъчното радиоактивно излъчване е изчезнала, върху камъните е гравирано изображение на богинята на милосърдието Каннон и надписът „От Хирошима“. Тогава възниква и идеята световните лидери да притежават такива камъни.

На 20 декември 1991 г. българското посолство в Токио получава Камък от Хирошима. Присъства основателят на Асоциация „Хирошима – камък за мир“ Рейкийо Умемото. В НМ „Земята и хората“ камъкът пристига през 1997 г.

Веднъж в годината – на трагичната дата 6 август – музеят показва гранитния „посланик“, който зове да не повтаряме ядреното престъпление.

Всяка година на 6 август си припомням тази страшна приказка и всяка година на 6 август искам да я разкажа...

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *