Легенди, разказани с игла и въображение

С младата художничка Севда Потурлян ме срещна изтъканата й с вълнени конци... книга! В края на 2006-а масивната творба с корици от орехово дърво бе част от изложбата „Изкуството на българската книга“, организирана от СБХ.

Дипломната работа на Севда носи колоритното заглавие „Когато Господ ходеше по Земята“ и включва 19 легенди за сътворението на света, разказани с игла.
Две години отнело на художничката изработването на Бога и Дявола, Адам и Ева, Слънцето и Месеца, орисниците и селяните от фолклорните легенди, в които се оглеждат схващанията на старите българи за човека и вселената. Няколко години след това към образите се присъединили и букви – пак така старателно ушити в неподатливия картон.

Визия и текст кореспондират по уникален начин в неповторимата творба. Наивистични са изображенията на героите й, наивни са и легендите за времето, когато Господ ходел по Земята.

Пъстър, обагрен с диалектни и остарели думи е езикът на легендите, като родопска престилка са шарени тъканите персонажи.

Днес книгата на Севда е превърната в полиграфическо бижу от издателство АГАТА-А. За да устои на времето и на... молците.

Луксозният том е номиниран за наградата „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“ за 2008-а.

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *