„Пристигна голям магически фенер“

Това съобщава обявление за „Вечерни общеобразователни курсове за народа“ през 1903 година. Представителството на фирма „Сингер“ в града ни обучавало безплатно горнооряховчанки да шият и да бродират в салона за вечеринки при църквата „Свети Никола“ (на снимката). Не знаем какво е прожектирал този „магически фенер“, но доста интересни факти от миналото ни можем да научим от експозиция „Шевни машини и ютии“, която кани горнооряховчани да проследят от игла до конец историята на облеклото в града ни.
Още месец Историческият музей в Горна ще бъде територия на... суетата.

Повече от 20 шевни машини, ютии от края на деветнайсети век, шивашка ножица от престижната марка „Солинген“, масльонки и други „оръдия“ на модата могат да видят посетителите. Сред най-интересните експонати е дамски сватбен костюм на 120 години, донесен от Виена – син на цвят, по стара алпийска традиция.

Майсторски свидетелства на горнооряховски модни корифеи, снимки на елегантни наши съграждани от началото на миналия век, документи, от които се вижда, че ученичките от Стопанското училище са изучавали и теорията, и практиката на горното и долното облекло, показва изложбата.

Младите дами от шивашкото школо ходели с униформи, които си били ушили сами, а когато през 1913 година земетресение повредило сградата на училището, те заедно с дамите от Женското дружество, оглавявано от Елена Грънчарова, с поредица благотворителни акции събрали средства за възстановяването на постройката.

Сравнителни таблици за „преобръщане на метри в лакти и на чаршийски аршини в метри“ показват, че аршинът, с който са мерели човека преди столетие, ще да е бил силно повлиян от... облеклото!

С тази уникална експозиция музеят отбеляза Международния ден на жената 8 март, както и 140-годишнината от създаването на Женското благотворително дружество в Горна Оряховица.

За в. „Устрем“

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *