Памет за празници и земетресения съхранява краевед

Владимир Давидов е роден на 3 март 1925 година.
Тази паметна дата сякаш го орисва да свърже живота си с историческото познание.

Макар професиите, които Давидов упражнява повече от 40 години, да са далеч от науката за миналото, той остава верен на любовта си към културното наследство на Горнооряховския край и неуморно работи за неговото опазване. „Арсеналът“ на Владимир Давидов в благородната битка за памет включва разнообразни „оръжия“ – слово, фотоапарат, кинолента.

През 1937-1938 г. младият тогава Давидов започва издаването на месечен стенен вестник в тираж... един екземпляр. Вестникът се пише на ръка, с печатни букви, съдържа скици и рисунки на автора и бива „обнародван“ на електрическия стълб срещу дома на краеведа на горнооряховската улица „Цар Асен“. Този публицистичен „Полет“, който разказвал за новостите в самолетостроенето и за развитието на авиацията по света, бил четен с огромен интерес от горнооряховчани, свидетелства Владимир Давидов.

Така журналистиката става вечен спътник на Давидов. Редактира вестник „Промишлено дело“, публикува свои изследвания в „Устрем“, „Борба“, сп. „Горна Оряховица от вчера и днес“.

Тематиката, която вдъхновява „живата история“ на града, е широка.

На него дължим възкресяването на спомена за личности като учителя Стоян Георгиев – Пирата, писателя историк Звезделин Цонев, Слав Лясковски от Долна Оряховица, уста Георги Колев, самоукия майстор строител, живял в Горско Ново село, и др. Биографии на юначната горнооряховчанка Елена Грънчарова, на арх. Петко Момчилов, на капитан Димитър Списаревски, очерци за Левски, проучвания за банкерската фамилия Бурови са предизвиквали изследователския му дух.

Вестник „Устрем“ в продължение на години помества интересните изследвания на Давидов за българския празничен календар. От тях читателят узнава как нашите предци отбелязвали идването на пролетта, как посрещали новата година, какво представляват Заговезните, как се празнувал Курбанът. Метеорологичните достижения на старите българи също са документирани в трудовете на Давидов.

Сам оператор и фотограф, Владимир Давидов документира пътя на визуалното изкуство в града и дарява своята фотолаборатория на музея.

История на образователното дело в Лясковец, горнооряховските пазари през годините, миналото на Джулюница, църквите в Горна, политическият живот тук в началото на двайсетото столетие описва в свои студии краеведът. Владимир Давидов е издирил и документирал важни факти от битието на 75 видни горнооряховчани, автор е на летописа „Девет века. От Ряхова крепост до днешна Горна Оряховица“.

Не само изследовател на дарителството, но и сам той – голям дарител, Владимир Давидов предостави материали, събирани 65 години, на Държавия архив – Велико Търново, през есента на 2008-а. Дарението е обособено в самостоятелен фонд, по него ще работят историци.

Със съкращения от в. „Устрем“

На снимката (предоставена от Историческия музей) – старата часовникова кула на Горна Оряховица

пишете ми

Име

Имейл *

Съобщение *