18 април 2009 г.

В дома на Розмари кукерски рога "набождат" злото

До къщата на Розмари Казасова се стига трудно по стръмните и заледени улички, извеждащи високо над Габрово. Посрещат те кучетата – с възторжен лай, и котките – с изучаващи погледи.

"Десетилетия насажданото неверие сякаш "избухна" в нездраво увлечение по магиите – казва Розмари. – Какво е неверието ли? Съзнанието за безнаказаност! Това съзнание за безнаказаност и злобата, с която живеят много хора, е причина днес да се правят толкова магии. А магията – знайно е – представлява похлупак, който скрива даден човек от окото на Бога. Такова насочване на отрицателна енергия към някого – с думи и/или с предмети – се практикува широко в наше време и не един и двама са усетили въздействието му."

Ако все не ми върви, ако се провалят почти сигурни неща в живота ми – това означава ли, че ми е направена магия, питам.
"Възможно е. Само ясновидец може да отговори със сигурност дали е така. Но най-често намесата на гадател изобщо не е необходима – по-добре веднага да се вземат мерки действието на негативната енергия да се неутрализира. Защото лошото лесно се прави, ала трудно се разваля."

Интересувам се тя как "разваля" лошото, има ли тайни "антимагии", които ползва, и откъде се е сдобила с подобно знание.
"Взимам сила от природата! Всяко нещо, което предлагам на хората, проверявам първо върху себе си – да знам, че ако не помогна, поне няма да навредя.
Знанията не съм ги търсила аз, те сами са ме намирали. Още като дете започнах да записвам магични "рецепти", диктувани ми от възрастни жени и мъже. "Информаторите" ми явно са съзирали у мен нещо, което и аз самата не съм била в състояние да осъзная.
Доста по-късно изпитах потребност да споделя това знание – така се родиха и книгите ми с гадания, народни поверия и наричания. Вярвам, че нашите, българските методи са по-силни от популярните напоследък японски и китайски способи за енергийно въздействие. Просто нашите са създадени за нас..."

Как да се защитим от "лоши очи", образно казано, негативни енергии имам предвид? Как ни помагат талисманите, кукерските маски, които вие правите?
"Защо, мислите, е страшна кукерската маска и защо виси там, срещу вратата? За да прогонва злите сили още от прага! Всяка маска е уникална, има своя "душа", и да искам, не мога да направя две еднакви маски, макар че при всички спазвам задължителните елементи, например рогата. И при талисманите е същото – няма как да се пуснат талисмани "серийно производство". Изработвам талисмани от растения и от камъни. Сред най-често влаганите е белият оман, счита се, че привлича любов и пари. Коренът от перуника пък има "пророческа" дарба – изпълнява само онези желания, които ще ни отведат към добро.
За да направя талисман от камък, събирам камъчета от чиста река или пък сама ги прочиствам; и тук има задължителни елементи, които се рисуват върху всяко – символът на змията, точиците, "маркиращи" изобилие... Достатъчно е да подържиш такова камъче в ръка и да се "допиташ" до него – отговорът няма да закъснее.
Талисманите действат дори и да не вярваш в тях, това е важно да се знае. Ала когато "подсилиш" действието им с вярата си в добрия изход, стават още по-мощни!"

Понеже в дома на Розмари котки "надничат" дори от десктопа на компютъра й, не мога да не попитам каква е връзката на мъркащите с магии и поверия...
"Научно доказан факт е, че котката има благотворно въздействие върху стопанина си. Писаната успокоява, нормализира кръвното налягане, как при това положение да не се приеме, че носи късмет!
Тук отглеждам котки от редки породи, включително безопашатата манкс, по време на празницте на града пък провеждаме уникален котешки карнавал, на който пухкавите създания се "представят" в... маскарадни костюми."
За да изчерпим темата за неверието, питам: Трябва ли да се вярва и ако да – в какво?
"Добре е непрестанно да си напомняме, че не сме сами във вселената – че има висши сили, които ръководят съдбите ни. Без значение е как наричаме тези сили. Хубаво би било и да вярваме в себе си, в онази частица от Бога, вложена в нас. Както и да не забравяме, че злобата и завистта са неща, които отравят живота ни и от които би трябвало да се лишим веднъж завинаги."

От малката къща на хълма над Габрово отнасям изрисувано камъче за късмет, три листчета магично обичниче и... няколко черни косъма от пухкавата принцеса с кехлибарените очи, заспала сладко зад гърба ми, докато седях на тясното миндерче...

Интервю за сп. "Усури"